dimecres, 4 de febrer del 2015

EQUIP DE CONVIVÈNCIA I MEDIACIÓ

L' EQUIP DE CONVIVÈNCIA i MEDIACIÓ

La Comissió de Convivència i Disciplina a l'IES Puçol es va crear durant el curs 2007-2008. Encara que el Consell Escolar ja disposava d'un comitè de convivència, vam percebre que necessitàvem d'una nova instància de perfil similar  però en contacte més directe amb la realitat quotidiana; així que aquesta comissió ha estat un organisme fonamental en el nostre Pla de Convivència. L'Equip de Convivència i Mediació es va crear per la necessitat de millorar l'agilitat i capacitat operativa, per respondre ràpidament a les demandes de diferent naturalesa: conflictes entre alumnes, incidències durant les classes, l'assetjament a l'escola, etc. En altres paraules, era necessari donar resposta urgent a problemes que, en algunes casos, s'havien retardat per l'absència d'una instància que donara solucions.

Les responsabilitats d'aquesta comissió de convivència i disciplina van ser sempre fonamentalment preventives, amb un caràcter essencialment pedagògic i educador, més  que punitives. Ens proposàrem detectar comportaments inadequats o perjudicials, tant dins l'aula com fora d'ella, tot i que no suposaren expressa infracció del Reglament de Règim Intern. A més, tenia d'altres objectius: desenvolupar materials i estratègies per educar aquestes conductes i fer un catàleg de mesures per a cada un d'aquests comportaments. Així, tant els materials, com les estratègies i les mesures de reeducació, podrien aplicar-se  individualment i col·lectiva. En un primer moment, els membres d'aquesta comissió van ser: el Coordinador d'ESO, el/la Cap d'Estudis, l'Orientador i el Director del centre.

Va ser així com va sorgir, doncs, la idea d'organitzar un Equip de Convivència i Mediació (ECIM). La nostra intenció original era implicar un cert nombre de professors que, de forma voluntària, assumira la representació del claustre per abordar les qüestions relacionades amb la millora de la convivència en el centre. Des d'aleshores, l'equip ha estat format per vuit membres permanents: cinc professors, el coordinador d'ESO, la Cap d'estudis i l'Orientador. A més, aquest equip ha estat reforçat i recolzat en tot moment per la Directora del centre.
Amb el pas del temps, l'abast d'aquest equip s'ha enriquit amb la col·laboració de més professors i alumnes, fins i tot en diferents projectes i activitats que descriurem breument.


PROJECTES I ÀREES D'INTERVENCIÓ.

1. MEDIACIÓ

La mediació fa referència a la intervenció en els conflictes amb els alumnes en què, per la seva naturalesa, requereixen un procés d'arbitratge entre les parts. La intervenció en aquest àmbit és doble:
a) Els membres de l'ECIM solen abordar conflictes que afecten els comportaments perjudicials, continguts en el Reglament de Règim intern del centre, i que per tant poden ser sancionats d'acord amb el decret de drets i deures.
be) Els alumnes mediadors actuen, de forma voluntària, en conflictes menors; per a exercir com a alumne mediador cal fer un curs de formació. Aquest curs de mediació té dos nivells: el primer és ajudar els estudiants a prendre consciència de la necessitat de millorar la convivència al Centre, oferint-los estratègies adequades en les relacions amb els altres; el segon nivell del curs capacita per intervenir en els casos de conflictes entre iguals, aconsellats, en tot cas, per algun membre de l'ECIM.



2.  LLIBRES DE TEXT SOLIDARIS.

Aquest projecte pretén compensar les dificultats econòmiques de moltes famílies que veuen com els ingressos no són suficients per comprar els llibres de text i material didàctic que els seus fills necessiten per al curs.
Consisteix en la petició dels llibres, que ja no necessiten, a l'alumnat que acaba el curs per donar-los als companys que tenen serioses dificultats per comprar-los el pròxim curs. Aquest recurs s'ofereix en els casos següents:
a) Alumnes matriculats al Centre un cop iniciat el curs. Aquests alumnes poden tenir problemes per adquirir llibres de text, ja que les llibreries no compten amb aquests.
b) Famílies amb pocs recursos econòmics que no han rebut cap tipus d'ajut o beca. En aquesta situació, sol·licitem a Serveis Socials Municipals serveis socials la confirmació que es tracta d'una família amb necessitats.
c) Alumnes amb matèries pendents de l'any anterior i que, per alguna raó, no tenen o han perdut el seu llibre de text i necessiten  recuperar aquestes matèries.



3. SEMINARI DE FORMACIÓ CEFIRE.

Cada nou curs, s'ofereix al professorat del Centre un Seminari de Formació amb els objectius següents:
a) Formar el professorat del centre sobre la qüestió de convivència,  mediació i tutoria.
b) Millorar la convivència, reduir els conflictes i, per tant, millorar el rendiment acadèmic dels alumnes.

4. TUTORIA INDIVIDUAL

Cada curs, un equip de professors voluntaris porten a terme un treball d'ajuda a l'alumnat amb rendiment acadèmic insatisfactori i comportament disruptiu. Cada professor s'encarrega d'un o dos alumnes i, al llarg  d'un període de temps, comprova la seva evolució i progrés, d'acord amb un pla pactat mútuament. Aquest treball de "tutoria individual" compta amb la col·laboració indispensable dels pares, tutor del grup  i l'equip docent.

5. ALUMNES COOPERANTS

És molt important el grup d'alumnes que dedica, voluntàriament, part del seu temps a ajudar els companys d'altres cursos en tasques o assignatures  amb què tenen dificultats; per diverses raons: alguns d'aquests alumnes desconeixen la llengua perquè són nouvinguts, d'altres tenen problemes específics amb  assignatures com socials, matemàtiques, llengües (anglès, valencià...), etc.

6. GERMÀ GRAN

És una experiència basada en la tutoria que rep un estudiant de primer curs d'ESO per un altre estudiant d'un curs superior. El projecte consta de tutoria, ajuda i orientació als alumnes més joves, per tal d'atenuar al màxim els problemes d'adaptació al centre.

7. ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

L'Equip de Convivència i Mediació duu a terme, cada curs escolar, activitats extraescolars relacionades amb els  diferents projectes  i àmbits d'intervenció. Els principals són els següents:
a) Activitats amb els alumnes que participen en el Projecte Germà Gran. Algunes es duen a terme  al nostre propi centre i d'altres, fora.
b) Visita a l'IES Benlliure de València pels alumnes que han realitzat el curs de la mediació. Es participa en una jornada d'intercanvi d'experiències de millora de la convivència en els centres de secundària.
c) Viatge de fi de curs amb els  alumnes cooperants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada